Fotografije sa izleta sa Ilijom Kordić na Biokovo 30.12.2018.
Najopasniji uspon na koji smo išli. Totalno loše pripremljeni, što je naš zaštitni znak. Priznajem da nas je malo iznenadio snijeg (iako prosinac, ipak je ovo Dalmacija), tako da smo se podno vrha Sv. Jure našli u ozbiljnom problemu. 
Zaglavili smo na strmoj zaleđenoj litici, po kojoj bi vjerojatno bilo teško hodati i sa derezama, koje mi naravno nismo imali. Umjesto toga, imali smo velike noževe, kvalitetne noževe koje smo kupili na derneku za 100 kuna (meni se baš svidila ta Rambo nožina pa sam si kupio da izgledam cool, a i za slučaj da budem gladan pa budem morao uloviti vepra, sagraditi kolibu ili nešto slično).
Bilo kako bilo, na toj zaleđenoj strmini došli smo u situaciju da više ne možemo nazad, a ni naprijed nije baš izgledalo optimistično. Ispod nas je bila litica visoka nekih 15-20 metara, a na dnu je bio ogromni nanos snijega, taman dostatan da se u njemu ugušiš i pronađu te tamo negdje u svibnju (ili ne nađu, kao onog Čeha).
Zato smo se odlučili za jedino moguće rješenje: noževima smo kopali rupe u zaleđenom snijegu kako bismo imali oslonac, te smo se pomicali doslovno korak po korak. Kao dodatna mjera opreza, vezali smo se konopom oko pojasa, za slučaj da jedan od nas počne kliziti u ponor.
Sjećam se da nam je za savladavanje tih nekih 15-20 metara trebalo više od 40 minuta, a kada smo se napokon dočepali asfalta podno Sv. Jure, ja sam dobio takav grč u nozi da sam urlao i ostao privremeno paraliziran. Koliku bol sam trpio govori činjenica da sam zvao svog prijatelja u GSS-u i tražio da dođu po nas.
Srećom, dok su se oni organizirali, osjećaj ponosa (ili srama) i vjerojatno bojazan da ne ispadnemo predmet podrugivanja na portalima (u tome je GSS svjetski prvak), natjerali su me da se pokušam osoviti na noge i nekim čudom sam šepajući krenuo natrag, te smo otkazali akciju spašavanja.
Da doživljaj bude što nezaboravniji, odmah po zalasku sunca okrenula je prava biokovska bura, tako da smo se doslovno tresli od hladnoće kada smo se kod Ravne Vlaške, gdje smo ostavili auto, presvlačili i uputili na pivo i ćevape u Makarsku.
Definitivno izlet koji treba ponoviti, samo za drugi put treba kupiti dupli set noževa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)