Ovo je jedna od ugodnijih staza na Biokovu, a spada i u kategoriju “laganih”, manje zahtijevnih. Pogodna za izlet sa djecom i starčadi.

Polazi se iz sela Gornja Brela (Subotišće). Putem se nailazi na neku staru crkvu i još kojekakve urušene zidine, ništa spektakularno. Često u opisima vidim izraze “poučna staza” ali nije to baš toliko poučno i bogato nekom filmskom poviješću kao što mještani tepaju svome kraju. Ono što stazu čini zanimljivom i ugodnom je to što se dobar dio staze ide kroz gustu šumu, sa debelim slojem borovih iglica i mahovine. Kasnije, kada se izađe iz šume, slijedi malo strmiji, stjenoviti uspon, gdje se nailazi na izvor (navodno) pitke vode. Dalje put vodi do planinarske kuće Bukovac koja se nalazi na velikoj čistini u podnožju masivnog stjenovitog vrha Šćirovac. Do Šćirovca vodi stjenovit uspon, koji nije za one lošije pripremljene, ali zato ispred kućice ima kamin pogodan za roštiljanje. Ključevi od kućice mogu se uzeti u u mjestu Donja Brela u HPD Pozjata i jako je pogodna za boravak sa obitelji ili ekipom preko vikenda. Loša strana je što se nalazi na stazi koja je jako pristupačna, tako da ćete sigurno imati društvo pokojih izletnika, a za mene je to dovoljan razlog da ne pokušajem.

Što se tiče motiva za fotografiranje: zaboravite. Ništa spektakularno. Dalmatinske šume su takve kakve su, nije to Lika. I ti pogledi na Omiš i Makarsku meni su nekako dosadni. OK vidjeti jednom ili dvaput, ali u suštini vidiš u daljini plavu crtu i u prednjem planu malo apartmanizacije. Koga to fascinira, svaka mu čast, taj se nauživao ljepote u životu. Ja sam naravno, da opravdam status fotografa pokušao uslikati koju sliku, ali kao i obično – ništa. Toliko sam bio očajan da sam slikao nekakve gljive i puža golaća. Ne kažem da je priroda neatraktivna, do mene je vjerojatno. Treba to znat uslikat.
Na povratku, na koju god stranu okrenete nakon samo par minuta vožnje naići ćete na benzinsku postaju gdje preporučam kavu pa pivo a djeci Fanta i sladoled.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)