U Prosincu ljeta Gospodnjega 2022. poslovni put me nanio u Staru Gradišku, te odsjedoh 15 dana u Novoj.

O Novoj Gradišci (ščki, čki, ci ?) pronađoh na web-u kako je smještena u Slavoniji a ne Zagorju, kako se radi o gradu solidne veličine kojeg resi umjerena kontinentalna klima, sa svojih cca 11000 stanovnika.

Ja sam se zadesio baš u vrijeme božićnih blagdana, pa je središnji dio grada bio ukrašen prigodnim kineskim lampicama, drvenim kućicama iz kojih se Mariah Carrey na svih 7 oktava po vazdan derala o Božiću, magla i niska temperatura doprinosile su ugođaju zimskog svečanog raspoloženja, te sam kroz staklo obližnjeg kafića gledao domaće stanovnike kako se druže uz kuhano vino, šeću pse ili besciljno hodaju.

Društvo su mi pravili dvoje kolega, koji su se istim poslom zadesili u ovom pitoresknom dijelu Slavonije, te smo imali dovoljno vremena upoznati mnoge zanimljivosti užeg i šireg područja Nove Gradiške, od kojih bih posebno istakao Caffe bar Corner (imaju odlično Velebit pivo), Fast food Ruby (mali ali ugodan gurmanski kutak u kojem ne štede na kapuli i tartaru), Caffe & Lounge Bar In (u kojem uz rakiju šljivu možete besplatno gledati nogometno prvenstvo na TV-u i psovati nogometne sudce), motel Route 66 (vjerojatno najbolja opcija za smještaj ako ste potrebiti), te izvrsno opremljenu trgovinu Lidl koja ima odlično Ožujsko pivo ali i nekoliko vrsta Gina i Bourbona. Također, od kulturnih znamenitosti potrebno je istaknuti i noćni klub Saloon u Požegi te ga svakako preporučam ako vas put nanese.

Od drugih znamenitosti koje smo obišli, naveo bih Pakrac i Lipik. Također jako “pitoreskna” mjesta, kod kojih će iskusno i dobronamjerno oko uočiti obnovu, ekonomski uzlet i demografski boom, a oni manje iskusni komentirati će da su sva ta mjesta malo previše “pitoreskna”. Ja, kao i Đibo, nastojim “u svemu naći nešto lipo”, tako da sam bjesomučno mlatio foto aparatom u svim pravcima.

E, da. O Staroj Gradiški nema se puno za reći. Cijeli taj pitoreskni dragulj Slavonije nema niti jednu prodavaonicu, ni kiosk štoviše. Samo Crkva i policijska postaja. Upravo to ga čini tako jedinstvenim i u tome čuči ogroman turistički potencijal koji još čeka da ga netko otkrije. Dvotjedni boravak u ovom pitoresknom slavonskom kraju nije mogao proći bez pokoje fotografije pa obzirom da slika kazuje više od riječi, evo galerija:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)